Калина, перетерта з цукром

ШкваркаА у нас поповнення! До «солоденької парочки» антизастудних засобів – «Медового імбиру» і обліпихи «Щоб не пчихав» – долучилася ще одна мегакорисна українська ягідка – калина. Зібрана після перших морозів, перетерта з цукром. Ні натяку на пастеризацію. Коли йдеться про цілющу рослину, то «гріхом про таке навіть подумати». Так казали наші бабусі, так тепер кажемо й ми. 
Споконвік то є перший лік від застуди і грипозних вірусів. Яка бабця не годувала нею онуків? Помічна калина при  гіпертонії, атеросклерозі, гастриті, коліті, виразці шлунку, цукровому діабеті. Знижує рівень холестерину і нормалізує жировий обмін, а тому має бути у раціоні пишнотілих панів і панянок.
Хоча тут важливо «не передати куті меду». Мусимо попередити, що не варто споживати калину людям з високим показником згортання крові, хворим на гіпотонію, подагру, артрит і сечокам’яні хвороби.
Якщо ви не належите до цієї когорти людей, можете спокійно нею тонізуватися від Романа до Йордана, а то й довше. Бо зберігається вона у холодильнику, погребі чи зимній коморі – пречудово. Перетерта з цукром, стоїть собі, як лемківська писанка, аж до наступного врожаю.
Смакуйте і шануйтеся! Ваша, Шкварка