Львівська пасочка. Рецепт

Рецепт львівської паски
В останній тиждень перед Великоднем кожна українська ґаздиня відкладає усі свої справи і пече паски. Наші шкваркогосподині теж так роблять. Побалакавши трохи про те “хто, як, де і коли” тим ділом займається, ми зрозуміли, що рецепти і традиції випікання пасок у кожного з нас достатньо різні. А тому вирішили започаткувати ще одну шкваркотрадицію – щороку, перед Великоднем, публікувати один з рецептів випікання пасок, якими послуговуються у наших сім’ях.

Отож, вітайте перший з них – перепис традиційної, львівської паски від родини Андрія Станька. Сподіваємося, для вас він буде цікавим і корисним.

Складники:
– 1 літр пареного молока
– 3 склянки цукру
– 10 домашніх яєць (5 цілих і 5 жовтків)
– 1 склянка розтопленого вершкового масла
– 1 склянка сметани
– 1 склянка олії
– 100 г дріжджів
– 1 чайна ложечка солі
– ванілін на кінчику ножа
– приблизно 2 кг просіяного борошна (скільки вбере тісто)
– родзинки або цукати — за бажанням

  1. Робимо опару. Виливаємо в емальовану миску склянку теплого молока (не гарячого!), розчиняємо у ньому столову ложку цукру й дріжджі. Додаємо борошно (тісто має вийти, як густа сметана, без грудочок). Накриваємо тісто рушником і залишаємо у теплому місці на 30-60 хв аж поки не почнуть з’являтися бульбашки. Важливо, щоб вікна і двері в кухні були зачинені, а кімната добре нагріта.
  1. Відокремлюємо білки від жовтків. Розтираємо 10 жовтків з цукром, 5 білків збиваємо на піну, а ще 5 білків ставимо у холодильник (потім можна буде прикрасити готові паски).
  1. Змішуємо в окремій мисці до однорідного стану сметану, сіль, ванілін і тепле молоко. Суміш, що вийшла, додаємо в опару, добре перемішуємо дерев’яною ложкою. Додаємо туди ж збиті жовтки і білки й перемішуємо. Виливаємо розтоплене масло. Також перемішуємо.
  1. Починаємо додавати просіяне борошно невеликими порціями, щоразу добре вимішуючи руками. Місити потрібно, доки тісто не почне відставати від боків баняка й рук (приблизно годину). Воно має вийти м’яким. Потім додаємо олію і вмішуємо її в тісто, яке в підсумку має займати не більше половини ємності посуду. Накриваємо тісто так само, як опару, і залишаємо у спокої і теплі ще на 2-3 год., щоб підійшло. Коли ж воно підійде, руки занурюємо в борошно і ще раз вимішуємо.
  1. Додаємо вимиті, просушені і обтрушені борошном родзинки або цукати.
  1. Поки тісто підходить, готуємо форми для випікання. Змащуємо олією і накладаємо тісто. Легенько відриваємо тісто і перекладаємо його у форму. Тісто має займати не більше, ніж половину об’єму самої форми. Після розкладання паски змащуємо збитим жовтком і даємо тісту підійти ще раз — уже у формах. Потім ставимо деко із формами в духовку (температура близько 170 С).
  1. Готові паски виймаємо з форм і прикрашаємо цукровою посипкою або збитими білками.
  1. Смачного! 😉