– Пальцьопхана? Та ви жартуєте! А це як? 😱 Ми звикли до такої реакції людей на кумедне слівце, яке малює у їхній уяві певні асоціації.
Тому у сьогоднішньому пості ми ще раз поговоримо про те, що таке пальцьопхана ковбаса і звідки вона взялася.👇
Отож, це вид сушеної або в’яленої ковбаски, який робили віддавна і роблять досі на території українського Полісся. Схожі ковбаси також виготовляють у північно-східній Польщі та в південно-західній Білорусі. Головна їхня особливість – спосіб консервації м’яса та процес його дозрівання. 👇
Оскільки поліську пальцьопхану робили для домашніх потреб, в’ялитися її відправляли на горище, під стріху. Там вона не просто дозрівала, а “загартовувалася” у боротьбі з вологими поліськими морозами. У той час, як італійська салямі, наче на курорті, всі місяці визрівання проводила у погребі із ідеально однаковими температурою та вологістю, українська пальцьопхана-екстремалка за добу могла пережити до 20 градусів різниці. 🌞⛅❄
Робили таку ковбаску, зазвичай, в домашніх умовах, вручну нарізали м’яско і вручну начиняли ним кишку. Звідси і назва – пальцьопхана. 👈
Власне, з класичної пальцьопханої і почалася наша Шкварка. Згодом до домашнього рецепту нашого кума Юрка, який народився і виріс на Поліссі, ми почали додавати авторські нотки. Так з’явилися пальцьопхані: з білими грибами, з пармезаном та блакитним сиром.
У виробництві своїх сиров’ялених ми, звісно, використовуємо спеціальне обладнання та визрівальні камери. Але автентичну назву ковбасок все ж вирішили зберегти. 😉
Добрый день,какой срок хранения колбасы?
Доброго дня! Це дуже складне питання, адже по своїй задумці ця ковбаса не псується ніколи, але поступово підсихає. Щоб продовжити термін придатност при тривалому зберіганні ми рекомендуємо загортати продукцію разом з паперовою упаковкою у харчову плівку.